Duitsland.

Wetgeving en regels.

 
 
Het koopproces in Duitsland verschilt op een paar punten van dat in Nederland. Op deze pagina zetten we voor u uiteen welke regels en gebruiken er gelden bij de aankoop van een woning in Duitsland en wat de rol is van de diverse partijen in de totstandkoming van het koopcontract en de uiteindelijke eigendomsoverdracht, waarmee u als nieuwe eigenaar wordt aangemerkt.
 

Makelaar
Het beroep makelaar is in Duitsland niet wettelijk beschermd. Iemand die dit beroep wil uitoefenen heeft wél toestemming nodig van de overheid, maar de vergunning, Maklerschein is eenvoudig te verkrijgen. Vakkennis is niet vereist en men is niet verplicht zich aan te sluiten bij een beroepsorganisatie. Kopers mogen er daarom niet vanuit gaan dat een makelaar verstand heeft van allerlei juridische, fiscale of bouwtechnische zaken. Vastgoedzaken worden ook afgehandeld bij de bank, die vaak hun eigen Makler-afdeling hebben.

Courtage
De courtage van de makelaar wordt doorgaans betaald door de koper en is in Duitsland over het algemeen een stuk hoger dan in Nederland, in de regel 3,57 procent van de koopprijs (3,0 % + 0,57 % BTW), maar dit kan per regio verschillen. Het is hoe dan ook verstandig vooraf schriftelijk vast te laten leggen wat de koper aan de makelaar dient te betalen. Wordt er een makelaarsovereenkomst gesloten, dan moet met name worden gekeken naar de hoogte van de provisie en de vraag of de makelaar slechts exclusief bemiddelt (Alleinauftrag)?. Voor de koper is eenAlleinauftrag nadelig, omdat deze dan geen andere makelaars kan inschakelen. Van belang te weten, is ook dat de courtage, naar hetgeen wettelijk is bepaald, alleen dán opeisbaar is wanneer er werkelijk een koopovereenkomst tot stand komt. 

Grundbuch
Heeft u een geschikte woning gevonden, dan zou er zowel een actueel uittreksel uit het Grundbuch als een kadastrale kaart (Auszug aus dem Liegenschaftskataster) moeten worden opgevraagd. Het verstrekte uittreksel uit het Grundbuch geeft informatie over de eigenaar van het perceel en Grundstücksbelastungen (bijvoorbeeld zakelijke zekerheidsrechten van banken en/of erfdienstbaarheden van nutsbedrijven of buren). Het Grundbuch wordt in Duitsland onderhouden bij het Amtsgericht, middels een geperfectioneerd en voor het grootste deel elektronisch systeem. Het uitreksel is op te vragen via een notaris of bij het GrundbuchAmt en kost circa tien euro. De eigenaar moet daartoe echter uitdrukkelijk toestemming verlenen, omdat de gegevens uit hetGrundbuch geclassificeerd zijn. Doorslaggevend bij deze toestemming is dat de aanvrager een gerechtvaardigd belang heeft bij de informatie.

Taxatie en bepalen van de koopsom
Afhankelijk van de aard van het object en het doel van de investering kan het raadzaam zijn, om al bij de beoordeling en taxatie van het onroerend goed een taxateur (Sachverständiger) in te schakelen. Mogelijk bestaan er ten aanzien van het object publiekrechtelijke speciale sanerings- en bouwbeperkingen zoals men vaak ziet bij bijvoorbeeld monumenten. Maar ook algemene bouwbeperkingen kunnen een rol spelen, denk daarbij aan het bestaande bebouwings- of bestemmingsplan, evenals geregistreerde publiekrechtelijke bouwbeperkingen ( welke na te zien zijn in de plaatselijke Baulastenverzeichnis).

Bij industrieel onroerend goed kan het raadzaam zijn bodemonderzoek te laten doen naar mogelijke vervuiling. Van bijzonder belang zijn ook de ontsluitingskosten, dus de aansluiting aan het openbaar vervoer evenals het openbare voorzieningennetwerk en de kosten waarmee de koper eventueel rekening moet houden.

 

Met dank aan RA Alecander M. Crämer en RA Freddy B. Heinzel, verbonden aan het kantoor

STRICK - Rechtsanwälle @ Steurerberater in Kleve (D).